Návrh na premenovanie námestia primátor na rokovanie MsZ nepredloží

27.11.2011 Prešov

Prešov 27. novembra (TASR) – Návrh na premenovanie prešovského Námestia mieru na Námestie Michala Bosáka, ktorým sa zaoberala mestská komisia, primátor mesta Pavel Hagyari na rokovanie mestského zastupiteľstva (MsZ) nepredloží. Uviedol to po rokovaní s predsedom Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Petrom Chudíkom.
Práve na tomto námestí sa nachádza budova sídla úradu PSK a podľa Chudíka by premenovanie v súčasnosti mohlo spôsobiť komplikácie. Preto požiadal primátora, aby mesto tento krok zvážilo. Zdôraznil, že problémy by mohli nastať v oblasti realizácie projektov z eurofondov.
\"Každý projekt, ktorý je začatý cez eurofondy, má svoje termíny ukončenia. Tam by mohla nastať taká vec, že by sme museli podpisovať dodatky k zmluvám. Ak by sa to nestihlo do dokončenia projektu, mohli by sme prísť o peniaze,\" vyjadril obavy Chudík.
Podľa neho je to citlivá vec, ktorú pravdepodobne iniciátor premenovania nezvážil. Keďže v budove sídli aj sprostredkovateľský orgán pre Regionálny operačný program, prostredníctvom ktorého idú projekty miest a obcí, mohli by mať komplikácie aj samosprávy.
\"Okrem toho by sme museli meniť všetky možné veci vo vzťahu k organizáciám v našej zriaďovateľskej pôsobnosti, čo by stálo nemalé finančné prostriedky,\" dodal predseda PSK. Navrhuje, aby po slávnom bankárovi premenovali niektorú inú ulicu.
Primátor Prešova konštatoval, že mesto nebude iniciovať také kroky, ktoré by mohli ohroziť realizáciu investícií a projektov, ktoré sú prospešné pre obyvateľov mesta či regiónu.
\"Buď to zastavíme, alebo vieme odčleniť časť námestia, ktorá by sa tak mohla nazývať. Ale ja to skôr vidím tak, že toto nie je urgentná vec, ktorú treba riešiť v priebehu budúceho roka,\" povedal Hagyari. Požiada komisiu, aby svoje rozhodnutie prehodnotila. Konštatoval, že ak sa tak nestane, takýto materiál na rokovanie zastupiteľstva nepredloží.
 

Vyberte región

mark